Course
Discgolf

De Disc golf course in het Stadsbos013 te tilburg is in juni 2021 gerealiseerd door Disc Golf Nederland in samenspraak met de gemeente Tilburg, Stadsbos013 en de lokale discgolf vereniging Discgolf013.  Het is de eerste officiële 18-holes Disc golf course van Noord-brabant en daarmee uniek.

Het Stadsbos013 staat bekend voor diverse manieren van recreatie. Wandelen, fietsen, golf, crossen op de mountainbike en sinds de zomer van 2021 dus ook disc golf. Hier hebben we een prachtige course gerealiseerd met zeer gevarieerde holes. Kort, lang, technisch, “wooded”; de course in Tilburg biedt voldoende uitdaging voor iedereen. De course bestaat uit 18 holes en is vrij toegankelijk.

Bekijk op Google Maps

De disc golf course van Tilburg is gelegen aan de Bredaseweg 560

Download plattegrond

Download de plattegrond (jpg) van deze course.

Download de UDisc app

Scores bijhouden tijdens een rondje op de course in Tilburg. Of print uit!

Hole 1

Hole 1 is meteen een uitdaging. Een lange afstandsworp is nodig om over de vallei te gooien. Tevens is dit ook gelijk de langste afstand met 130 meter.

Ben je nog een beginnende discgolf speler wil je het liefst in twee worpen over de vallei liggen en niet in de bosjes links of rechts belanden. Je derde worp zou dan een approach shot kunnen zijn, waarna je vervolgens een easy putt hebt voor par.

Het is een unieke hole die je ook al vanaf de bredaseweg kunt zien.

Tip: gebruik de basket van hole 1 om vast even wat putts te oefenen voor je aan de 18-hole course begint. Ideaal als warming-up. Oefen wat putts/approach shots, totdat je klaar bent voor je eerste drive van de course!

Hole 2

Om bij hole 2 te komen steek je de parkeerplaats over vanuit de basket van hole 1.

Als linkshandige speler  gooi je hier een backhand en voor de rechtshandige speler kun je een forehand gooien. Op deze manier maak je goed gebruik van het open veld (geen obstakels)! en kun je hem zo dicht mogelijk bij de basket werpen voor birdy!

Lukt het je nog niet om bij de basket in de buurt te komen met de afstand? dan kun je de eerste worp in het open veld gooien, zodat je uit te voeten kan voor een approach shot richting de basket.

Hole 3

Hole 3 is een technische hole waarbij de rechtshandige speler een mooie hyzer line wil gooien met zijn backhand.

De lefty kan via links, echter is de meeste ruimte op deze hole toch echt aan de rechterkant te vinden.

Gezien de hoeveelheid bomen wordt geadviseerd om goed gebruik te maken van de ruimtes!

Hole 4

De eerste hole op de course met een mandatory (mando). Dit is een obstakel waar je in dit geval rechts van de boom (weergeven op de lay-out) moet werpen.

Naast dat het spel hierdoor uitdagender wordt, is dit ook om te zorgen dat we uit de buurt blijven van de vleermuizen kasten die overal in het Stadsbos013 hangen.

Werp je toch links van de boom dan moet je de eerstvolgende disc gooien vanaf de dropzone (weergeven op de lay-out).

Zowel voor rechtshandige- als linkshandige spelers zijn er goede backhand lijnen en hiermee dus ook tegelijkertijd voor je forehand!

Hole 5

Wederom een prachtige hole met de nodige obstakels van bomen. Voor de rechtshandige speler kun je hier het best een forehand werpen (een bocht naar rechts) en de linkshandige speler een backhand worp.

Vind je het lastig om een bocht te maken naar rechts. Dan zou je ervoor kunnen kiezen om een frisbee rechtdoor te gooien en vanuit daar een approach shot te gooien zodat je uiteindelijk par loopt.

Hole 6

Bij deze hole wil je graag op de fairway blijven.

Zorg wel dat je de omgeving hebt gescand of er nog wandelaars rondlopen aangezien de tee zich op een kruispunt bevind waar regelmatig verkeer is.

Je wilt niet in het beboste gebied aan de rechterkant komen.

Links heb je altijd nog wel een uitweg om toch een approach shot te doen naar de basket toe. Het liefst lig je op het pad ter hoogte van de basket, waar je een mooie birdy kans hebt.

Hole 7

Een prachtige hole met een bocht naar links. Aan de rechterkant ligt de ruimte op deze hole.

Een hyzer shot met de backhand voor de rechtshandige speler of gewoon een drive met een disc die voldoende fade heeft om de bocht te maken.

Het liefst lig je na de eerste worp op het pad richting de basket óf tussen de twee paden (naar de basket toe en rechts van de basket). Links wil je eigenlijk niet terecht komen.

Hole 8

Het bladerdak hangt op veel plekken laag en maakt deze hole technisch.

Een rechte lijn met een worp die niet te veel de hoogte in gaat zou prima zijn voor een birdy kans. Als je de afstand nog niet haalt, kom je (als je rechtdoor gooit) ook op een open stuk waar je een prima approach shot kunt maken.

Na deze hole moet je de weg oversteken om bij hole 9 te arriveren.

 

Hole 9

Wat een prachtige hole van de course kom je hier tegen! Met geluk kun je hier ook wilde reeën tegenkomen.

Daarnaast is er een basket op hoogte wat deze hole uitdagend maakt.

Voor de birdy/ace lijn wil je eigenlijk links om de bomenpartij heen gooien met een hyzer shot. Op deze manier kun je de basket zeker raken!

Gooi je nog niet deze afstand? dan kun je ook gewoon een shot rechtdoor gooien en zorg dan dat je op het pad blijft (en niet rechts in de bosjes).

Daarnaast zou de rechtshandige speler een backhand kunnen gooien met een skip, echter is dat lastig als er veel regen ligt omdat er dan waterplassen aanwezig zijn.

Hole 10

Dit is waarschijnlijk voor de meeste discgolvers de lastigste par 3 van de course.

Je hebt een uitstekende drive nodig om de bomen aan de zowel linker- als rechterkant te vermijden.

Voor de beginnende discgolver het advies om op de fairway te blijven. Lig je op het pad kun je van daaruit weer verder!

Lig je eenmaal in de bosjes dan is een double bogey (or worse) geen uitzondering. Durf jij het risico aan?

Hole 11

Hole 11 is met 53 meter een van de kortere holes van de course.

Voor de rechtshandige spelers is een forehand aan te raden en de linkshandige spelers een backhand.

Daarnaast is rechts relatief meer ruimte, waardoor een hyzer shot ook mogelijk is. Backhand hyzer voor de rechthandige speler.

Waar zie jij de ruimtes?

 

Hole 12

Langs hole 12 ligt ook het MTB parcours. Let hierbij op bij het werpen van de disc.

De fairway is relatief breed (in tegenstelling tot andere holes). Je wil daar ook blijven en vooral niet rechts in de bosjes belanden.

Voor rechtshandige spelers is een forehand aan te raden en de linkshandige spelers een backhand.

Daarnaast behoren andere worpen ook zeker tot de mogelijkheid omdat er links meer ruimte is dan rechts!

 

Hole 13

Naast hole 1 is ook hole 13 par 4.

Haal je drivers maar uit je tas voor deze hole. Je wil vooral liggen ter hoogte van de DZ.

Een gevorderde discgolver wil hier in een worp liggen en een beginnende speler wil deze afstand in twee worpen afleggen.

Het advies voor de beginnende speler om je eerste worpen te laten landen in het open veld! Neem hier niet teveel risico.

Hole 14

Het weiland aan de rechterkant is OB. Daar wil je dus niet liggen!

Voor de rechtshandige discgolver is een backhand óf hyzer de manier om bij de basket terecht te komen in één worp.

De linkshandige speler heeft een backhand lijn, echter zijn er meer obstakels die ontweken moeten worden.

Lukt het je nog niet om in een worp bij de basket te komen, dan zou je het pad rechtdoor kunnen aanhouden als richtingspunt.

 

 

Hole 15

Hole 15 is een technische hole, waarbij er veel obstakels aanwezig zijn.

Een strakke backhand/forehand richting de basket is the way to go. Je kunt de basket zien vanaf de tee.

Hole 16

Een prachtige hole met meerdere mogelijkheden. Je kunt links- en rechtsom.

Het merendeel van de discgolf spelers kiest ervoor om linksom te gaan. De rechtshandige spelers gaat voor een forehand en de linkshandige speler voor een backhand.

Voor de beginnende speler is het handig om een andere mikpunt te pakken voor je eerste worp. Bijvoorbeeld het begin van het pad waar de bomenpartij begint!

 

Hole 17

De basket van hole 17 bevind zich ook op een verhoging. Met 45 meter is dit de kortste hole van de course.

De hole is zeer geschikt om met een putter te gooien in een rechte lijn richting de basket. Een leuke ace kans!

Zowel forehand- als backhand lines. Welke worp controleer jij het meest?

Hole 18

Vanaf de tee kun je de basket onder het bladerdak van een grote boom zien staan. Er zijn verschillende open ruimtes tussen de bladeren en het liefste wil je op het gras naast óf achter de basket terecht komen voor een birdy kans.

Zoals op de foto te zien is heb je ook nog gewoon een kans vanuit de bosjes! Zoek de open ruimtes en ook deze hole is zowel forehand- als backhand prima te doen.

Hopelijk heb je genoten van de 18-hole course en vind je ook zelf lijnen die je fijner vind om te gooien. Ben je er nog niet geweest? dan hopen we je snel te zien!